Eteryczny Świat by Iwona Wolanin-Zgierska



Witajcie kochane,

dziś nieco inaczej , ponieważ od kuchni. Chciałabym Wam pokazać bardzo fajny przepis na kurczaka inaczej a mianowicie na tapet wędruje kurczak w piwie;) bardzo smaczne i dosyć  proste danie - zapraszam;)

SKŁADNIKI 

4-6 udek kurczaka
kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko)
pietruszka
2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa)
1/2 litra piwa (jasne )
garść suszonych śliwek
bazylia (przyprawa)
cebula
czosnek

Sposób wykonania:

Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić w rondlu. Wyjąć skwarki a na wytopionym tłuszczu obsmażyć umyte i wysuszone udka (bez skóry!!) Obsmażonego kurczaka zalać piwem, po czym dodać kostki rosołowe. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki a następnie dorzucić do mięsa wraz z wyjętymi wcześniej skwarkami. Dodać śliwki i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i bazylię. Dusić do miękkości w rondlu bez przykrycia aby piwo wyparowało tworząc "konfiturę".

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało;) u mnie to danie będzie się często pojawiało;)



4 komentarze: